Nyt fra socialrådgiveren:
Jernbanefamilien og bryllupsklokker

Print Friendly, PDF & Email

En mandag i oktober førte min vej mig forbi hotel Svendborg, hvor forbundets pensionister igen havde booket sig ind til 3 dages kursus.

Det er 3. gang jeg deltager og det er simpelthen så hyggeligt.
For en socialrådgiver, der ikke er født ind i togverdenen, er det fantastisk at blive inviteret ind i jeres univers og opleve, hvordan I stort set alle sammen kender hinanden på kryds og tværs af landet.

Snakken gik, der blev fortalt jernbane historier og der var en stor gensynsglæde gamle kollegaer imellem.

Af socialrådgiver Lone Kaczmarek

Bryllupsklokker

Tilbage på mit kontor i Valby landede der et par dage efter en mail i min mailboks, hvor der stod:

”Tak også for lykønskningen ved vort bryllup den 31. oktober. Ha ha, du skal i hvert fald have en lille billedkollage fra dagen, som foregik lige som vi ønskede det – stille og roligt. Men dagen blev minderig!” Vedhæftet mailen var der nogle fine billeder fra bryllupsdagen med det glade brudepar.

Når jeg får sådan en mail, bliver jeg selvfølgelig glad – og jeg blev ekstra glad, fordi jeg faktisk havde en lille finger med i spillet omkring bryllupsdatoen. Og hvordan nu det?

Det hele startede, da den nu glade brudgom Jens ringer til mig med nogle spørgsmål omkring sin tjenestemandspension og ophør af arbejde. Han fortæller, at han skal giftes med sine kæreste til foråret – og så er det, at mine bryllupsklokker begynder at kime.

Jens regner nemlig med at blive afskediget med en svagelighedspension inden for en ukendt fremtid og jeg ved, at hvis han vil sikre sig, at hans samlever kan få ægtefællepension efter ham, den dag han er død, så skal de gifte sig nu, mens hans stadigvæk er i arbejde. For der er nogle regler i tjenestemandspensionsloven, som skal overholdes, hvis man vil sikre sig, at en ægtefælle kan få pension efter en.

Forskellige regler for tjenestemænd og for overenskomstansatte

For tjenestemænd er der nogle helt klare regler for hvornår ægteskabet skal være indgået, hvis du vil sikre dig, at din ægtefælle kan få ægtefællepension. En af disse regler er, at ægteskabet skal være indgået før tjenestemanden er afskediget med ret til egenpension. Mit råd til Jens var derfor, at han hurtigst muligt skulle ned på knæ og fri – og bestille tid hos giftefogeden – det kunne kun gå for langsomt. Han måtte ikke vente, men skulle skynde sig på rådhuset så de kunne blive gift, mens han stadig er ansat som tjenestemand. Hvis så de ønskede et større bryllup med gæster – ja så måtte de gentage det hele igen, på et senere tidspunkt.

—————————————–

Kriterier for ægtefællepension:

For at en enke kan få ægtefællepension skal ægteskabet være indgået:

  1. før tjenestemanden er fyldt 65 år, og
  2. før tjenestemanden er afskediget med ret til egenpension efter TPL kapitel 2, og
  3. mindst 3 måneder før dødsfaldet

—————————————–

For overenskomstansatte er reglerne anderledes. Som overenskomstansat har du medindflydelse på, hvem der skal have din pension. Du kan nemlig begunstige din kæreste, din samlever, dine børn eller naboen for den sags skyld. Men du skal gøre noget aktivt. Du skal kontakte den pensionskasse, hvor din pension bliver indbetalt til – og der skal du udfylde en begunstigelse erklæring, så du sikre dig, at det er den rigtige, der får pengene.

—————————————–

Husk at ændre din begunstigelseserklæring hvis din situation ændrer sig

Hvis du ikke har udfyldt begunstigelseserklæringen, vil pensionsselskabet følge de regler, der er i pensionsselskabet for udbetaling af pension til efterladte og de bestemmelser, der er i arveloven. Hvis du tidligere har begunstiget din ægtefælle eller samlever, og I ikke længere er sammen, skal du også selv aktivt ændre i begunstigelseserklæringen hvis du ønsker, at det er din nye kæreste der skal have de penge du har stående i din pensionskasse.

Derfor tænk over om det er nu du skal ned på knæ og fri hvis du er tjenestemand M/K eller om det er den rigtige person der er begunstiget hvis du er overenskomstansat.