Jernbaneoverkørsler: Bilister mangler respekt for toget

Print Friendly, PDF & Email

PRESSEMEDDELESE

Hver tredje danske bilist kender ikke færdselslovens krav til kørsel i jernbaneoverkørsler og hver anden danske bilist overholder ikke altid loven.

Det viser en ny undersøgelse, som Voxmeter har udført for Dansk Jernbaneforbund. Det er tæt på, at der sker en ulykke i en jernbaneoverkørsel 2-3 gange om ugen. Det sætter undersøgelsens konklusioner i et bekymrende perspektiv.

BAGGRUND

I Juli 2019 omkom en norsk familiefar og hans søn i en ulykke i en jernbaneoverkørsel Trustrup på Djursland. I sommeren 2018 omkom 2 personer ved en ulykke i en jernbaneoverkørsel ved Sig i Sydvestjylland. Oveni registrerer Trafikstyrelsen 2,7 nærved-ulykker om ugen i overkørsler i Danmark.

Analyseinstituttet Voxmeter har på vegne af Dansk Jernbaneforbund undersøgt danskernes trafikvaner i jernbaneoverkørsler. Konklusionerne er nedslående for trafiksikkerheden:

  • 32 % af danske bilister kender ikke færdselslovens krav
  • 50 % overholder ikke altid færdselslovens krav om at sænke farten før en overkørsel passeres
  • Det er særligt mænd, der ikke overholder færdselslovens krav
  • 83 % af danskerne undervurderer risikoen for ulykker i en jernbaneoverkørsel

HENT UNDERSØGELSEN HER

– Undersøgelsen bekræfter desværre vores oplevelser fra togenes førerrum: Alt for mange bilister mangler en helt grundlæggende respekt toget. Et tog vejer mange ton. Det kan ikke bare bremse eller svinge udenom og det slår uhyggeligt hårdt, siger Preben Steenholdt Pedersen, der er næstformand for Dansk Jernbaneforbund, og fortsætter:

– En ting er de tragiske dødsulykke, som burde være en fortid blot. Men også de mange nærved påkørsler slider på kollegaernes psyke. Det er ved at gå galt 2-3 gange om ugen og hver eneste gang er der en lokomotivfører, der får et chok for livet. Det kan være invaliderende på sigt.

Preben Steenholdt Pedersen glæder sig dog over, at der nu sker noget på området:

– Allerhelst så vi, at alle farlige jernbanekørsler blev sikret bedre. Men det er desværre urealistisk på den korte bane og det nytter i øvrigt heller ikke meget, hvis bilisterne mangler respekten for toget. Derfor bifalder vi Transportministerens planer om en oplysningskampagne på området. Men på sigt er kampagner ikke nok – sikkerheden skal højnes, slår Preben Steenholdt Pedersen fast.

HENT UNDERSØGELSEN HER