Nyt fra socialrådgiveren:
Pensionistliv kræver forberedelse

Print Friendly, PDF & Email

Gammel og grå? Det er nok ikke lige sådan vi ser os selv, når vi nærmer os pensionsalderen – nærmere tvært i mod.

Jeg tror, at de fleste af os har en forestilling om, at nu har vi endelig tid til alt det vi ikke kunne nå i hverdagen, da vi gik på arbejde. Det er i hvert fald det jeg hører, når jeg taler med medlemmer, der snart skal på pension.

Af Socialrådgiver Lone Kaczmareck

”Dav, du taler med togfører Søren Svendsen fra Thyborøn. Jeg overvejer at gå på pension, og vil lige høre hvad jeg skal gøre.”
Sådan indledes mange af mine telefonsamtaler eller de mails jeg får fra medlemmerne. Ud over en snak om hvor stor pensionen er, opsigelsesfrister og hvad man må – og hvad man ikke må som pensionist, spørger jeg næsten altid til – ”og hvad vil du så bruge din pensionisttilværelse til?”

Svarene er naturligvis meget forskellige – og heldigvis er der mange af jer, der er aktive i foreninger og har forskellige interesser, som I vil bruge mere tid på; eller simpelthen have mere tid til børnebørnene.

Men, der er også nogen, der fortæller, at de planlægger at starte i motionscenter men ud over det, har de ikke tænkt nærmere over, hvad de vil bruge tiden til.

Hvad skal du lave når du blir’ pensionist?

For mange – og især for alt for mange enlige mænd, er overgangen fra et aktivt arbejdsliv til pensionistlivet svært.

I starten er det som at holde ferie, ingen pligter, der tid til at sove længe, sofaen og fjernsynet kalder, men pludselig er der gået mange måneder med ingenting, og du er måske i gang med at bytte om på nat og dag.

Planlæg dit pensionistliv

Overgangen fra et aktivt arbejdsliv til et arbejdsfrit liv er svær.

Derfor er det vigtigt at forberede sit pensionistliv. Dit arbejdet er med til at give dig struktur – og indhold i din hverdag og mødet med kollegaerne betyder, at du har kontakt med andre mennesker.

Men, når du bliver pensionist, forsvinder de faste rammer, og der er måske ikke mange ting du skal nå – og det der er, kan vente til i morgen. Dagene går og det bliver svære og svære at tage sig sammen til at melde sig til fitness eller få gjort noget ved alle de planer man havde og risikoen for ensomhed er stor.

Derfor skal du ud over at have styr på dine pensioner, planlægge hvad du skal bruge din nye frihed til og vigtigst af alt, du skal gå i gang mens du stadigvæk er i arbejde.

Meld dig til fitness eller til fransk madlavning og vinsmagning, tag kontakt til de pensionistgrupper, der er i din kommune og få lavet nogle aftaler, find ud af hvad du vil – og start op i god tid, så dine mange år som pensionist bliver sjove og spændende og fyldt med gode oplevelser.