Leder: Regionale skinner – Få det nu fixet!

Print Friendly, PDF & Email

Formand Henrik Horups leder fra Jernbane Tidende 6-2019

Enhver politiker med respekt for sig selv kan nikke hovedet af led, når talen falder på enten klima eller på udkantsdanmark. Her er to områder, der virkelig skal løftes og prioriteres. Spol blot tilbage til sommerens valgkamp og du vil høre den samme sang fra alle politikere – blå som røde.

Den gode nyhed er: Nu er der mulighed for at gøre noget godt for begge dele. Endda på én og samme gang. Og det koster faktisk ikke det store. Det handler om de regionale skinnenet. Regionernes skinner er både gamle og slidte – med Region Nordjylland som den gode undtagelse.

Tag ikke fejl af de lokale baner: Hvert år produceres over 13 millioner togrejser. Trafikken har været i vækst i mange år – modsat mange andre steder på banen. Tusinder af danskere er hver dag afhængige af velfungerende lokaltog, der får dem på job og uddannelse. Lokaltog er helt afgørende for mange lokalsamfund i det såkaldte ”udkantsdanmark”. Forsvinder toget først, så forsvinder en vigtig del af lokalsamfundenes livsgrundlag. Forsvinder toget, så må veje og klima lægge ryg til endnu flere biler.

Derfor er det også helt galt, at den lokale togdrift er truet af et skinnenet, der flere steder snart ikke kan mere. Særligt fordi, at det faktisk ikke koster voldsomt mange penge, at få styr på problemerne.

I virkeligheden burde ansvaret for skinnerne nok slet ikke ligge hos Regionerne. Det er lidt mærkværdigt, at vi i et lille land som Danmark har flere myndigheder og organisationer, der hver for sig har ansvaret for hvert sit lille stykke af det danske skinnenet. Danmark er alt for lille et land til den organisering. Kræfterne og ekspertisen burde være samlet ét sted: Ansvaret burde entydigt ligge hos staten.

Snakken om banernes fremtidige organisering må dog ikke stå i vejen for handling her og nu. Efter nytår tager samtlige partier fat på forhandlingerne om fremtidens infrastruktur i Danmark. Transportministeren har sat sig det mål at opnå én bred politisk aftale, der samler alle fremtidige investeringer under én hat. Det krydser vi virkelig fingre for lykkes. Det betyder også, at der kommer mange projekter i spil på én gang.

Derfor er appellen helt klar: Glem ikke de regionale baner, når den store plan skal lægges: Lad os få løst de regionale skinnenets problemer – lad os få det fixet!