Forbundsformanden: Det handler om løn – igen!

Få artiklen læst op
Getting your Trinity Audio player ready...

I 2023 var den helt store overskrift løn, da der skulle forhandles overenskomster på det private arbejdsmarked. Løn bliver også det helt store tema i OK24 forhandlingerne.

Mange kan nok huske optakten til overenskomstforhandlingerne i 2023. Et års krig i Ukraine havde kastet hele verden ud i inflation og blandt andet højere energipriser. Månedslønnen rakte ikke så langt mere, når der skulle handles ind eller benzin på bilen. Det lykkedes i 2023 at forhandle en overenskomst hjem, der vil indhente det, som vi tabte på den pludselige inflation. Vi er tilbage der, hvor reallønnen igen generelt er stigende. Altså stiger lønninger i samfundet igen mere end inflationen trækker fra.

Det er samme øvelse vi skal i gang med på det offentlige område. Vi skal have givet lønningerne et spark opad, så vi egen kan fylde indkøbskurven uden bunden, går ud af vores privatøkonomi. Og derfor er den helt store overskrift for OK24 ”løn”.

Det offentlige lønsystem er heldigvis sådan indrettet, at den såkaldte reguleringsordning sikrer, at de private lønninger ikke kan stikke helt af fra de offentlige. Og derfor løber de private lønstigninger, som vi har oplevet igennem 2023 langsomt igennem systemet til de offentlige lønninger. Opgaven bliver nu at sikre, at vi får det offentlige område med op i omdrejninger allerede fra 2024.

Men handler det så kun om løn?
Selvom løn er det store tema, så stopper forhandlingerne ikke der. Både lønmodtagere og arbejdsgivere har en klar interesse i, at det offentlige arbejdsmarked er attraktivt. Derfor er der også fokus på arbejdsmiljø, arbejdstidsbestemmelser, uddannelse og andre såkaldte ”bløde” områder.

Det offentlige er ikke kendt for at være lønførende, men har omvendt været i front andre områder – f.eks. barsel, ferie og pension. Så selvom der ikke er ét stort krav – ud over løn – der står og blinker over forhandlingerne, så vil der klart blive gået efter andre forbedringer end løn alene.

Treparten
Som jeg skrev om i forrige nummer af Jernbane Tidende, så er meget ikke som det plejer at være takket være den trepartsaftale, der nu er indgået om lønløft til udvalgte grupper. De fleste under jo nok landets sygeplejersker, pædagoger, SOSU-assistenter og fængselsbetjente en højere løn. Men den slags bør aftales, når der er overenskomstforhandlinger. Nu skal vi i gang med overenskomstforhandlingerne lige i halen af, at nogle grupper har fået noget ved siden af.

Det er desværre lidt noget rod og (endnu!) et klart brud fra regeringen med den danske models traditioner. Og så er det også en mærkværdig optakt til OK24. Når det er sagt, så har jeg aldrig troet på at bære nag eller sidde alt for længe med korslagte arme. Vores opgave som fagbevægelse er at sikre vores medlemmers interesser, hver eneste gang chancen byder sig. Og det vil også være min indgang til de kommende forhandlinger. Vi skal have fokus på bolden og alene gå efter flest mulige konkrete forbedringer. Og jeg glæder mig til den opgave. Det er faktisk her, at arbejdets som forbundsformand for alvor giver mening.